четвртак

Slatka pogaca sa cokoladom





Potrebno:


500 grama brasna (eventualno malo vise da se lepo zamesi)
20 grama svezeg kvasca
1 kasicica šećera
300 ml mleka
50 ml ulja
1 jaje
prstohvat soli

Za cokoladni fil:

200gr cokolade
50gr margarina
oko 1,5dc mleka
2 kasike brasna

Postupak:

U toplom mleku, sa dodatkom jedne kašičice šećera podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, šećer, so, omekšali margarin, žumance i pripremljeni kvasac. Umesiti testo. U početku će se lepiti za ruke, ali kako se više mesi od testa će postati jedna glatka masa. Prekriti providnom folijom i ostaviti na toplom da naraste.Testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu, premesiti ga i podeliti na četiri dela.
Od svakog dela napraviti obgicu testa.


Pek papir isecite u obliku kruga precnika kolika vam je posuda ze pecenje,u koju cete je prebaciti. Uzeti prvu lopticu testa, razviti krug, malo da prelazi ivice isečenog kruga od pek papira, i prebaciti ga na papir.

 Fil od cokolade podeliti na tri dela,prvim delom premazati razvijenu obgicu,potom razviti drugu obgicu,staviti je preko nafilovane pa ponoviti postupak filovanja,znaci poslednju cetvrtu obgu kad razvijete i stavite od gore ostaje ne nafilovana.




 

 Na tako pripremljeno testo, u sredinu, staviti srednju čašu i blago pritisnuti, da se ocrta krug. Sada testo iseći (ne dirajući krug) prvo na četiri dela, pa zatim svaku četvrtinu, opet, iseći na četiri dela.

 Rukom svaki deo uvrtati u jednu stranu tri puta pa drugi deo u drugu stranu i tako naizmenično,a krajeve spojiti tako da budu kao sa slike,samo ih zavrnite jedno ispod drugog. Pažljivo, sa papirom, prebaciti pogaču u tepsiju i ostaviti da naraste.


  Naraslo testo premazati umućenim belancima, kojima je dodato nekoliko kapi ulja. Pogaču staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 160 stepeni. Kada se ispeče izvaditi je iz rerne, ostaviti da se malo prohladi, pa je vaditi iz tepsije.Po zelji je mozete premazati guscim spinovanim secerom :)

 A evo ga i prikazan kolaz :)



Нема коментара:

Постави коментар